VIPå Österlen

Här vill vi bo & leva - året om!

Vår historia

Vem kan låta bli att älska allt som Österlen och Ystad har att erbjuda? Här kan man verkligen hitta något att se och göra oavsett vad man ha för intressen - något som vi tycker är helt fantastiskt och till viss mån otroligt unikt för en region av den här storleken.

Vi som driver VIPå Österlen är i huvudsak jag, Eva, men vi är flera som hjälper till att dra i trådarna i bakgrunden. Jag flyttade ut hit från citylivet i Malmö år 2017 och blev, precis som alla ni andra, direkt förälskade i både naturen, kulturen, historian och utbudet som Österlen och dess omnejd bjuder på. Men - jag saknade en plats där allt fanns samlat. Jag saknade ett ställe där precis allt fanns presenterat, inte bara de stora och vida kända platserna och aktörerna.

Sagt och gjort. Jag och några vänner började genast samla in uppgifter från alla små mysiga caféer, gallerier, gårdsbutiker och allt där emellan. Vår vision var att dela med oss av detta till alla som var intresserade och tyckte likadant som vi - dvs att man vill upptäcka saker bortom de stora farlederna och det som står på turistaffischerna. 

Resultatet? Ja, det ser ni här. En hemsida fullspäckad med tips och intressanta blogginlägg menade att inspirera och engagera. Lägg därtill en app, skapad och menad att vara ett enkelt och lättöverskådligt alternativ när man är ute på vift och kanske har lite dålig fantasi vad man ska hitta på. Vi gör hela tiden vårt allra bästa för att hänga med i svängarna och hålla oss och er uppdaterade om de senaste förändringarna, så att ni alltid ska kunna ha färsk information med er ut - särskilt i dystra och föränderliga tider som dessa.

Men det är med glädje och stor motivation vi ständigt utvecklar och uppdaterar både här på vår hemsida och i appen. Allt för att ni ska kunna få uppleva Österlen på samma underbara sätt som vi själva gör.

Väl mött där ute,

Eva

Logotype 100x100 1

Visste du det här?

BRANTEVIK

På bästa läge i Brantevik hittar du Sveriges längsta ljugarbänk. Det är åtminstone det som brukar sägas om den. Du får välja själv om du vill tro på det eller inte. Vad som är säkert, är dock att den är väl värd ett besök.

Logotype 100x100 1

Visste du det här?

SKILLINGE

Klockan 19:00 på söndagen i Allhelgonahelgen parkerar man bilen norr om Skillinge och blinkar med helljuset till Bornholm. Är vädret fint, kan man se dem blinka tillbaka.

Logotype 100x100 1

Visste du det här?

ÖSTERLEN

En gång om året lyser hela Österlen upp och det är fantastiskt att köra genom byarna. Alla är välkomna att delta i att lysa upp Österlen med ljus i husen, marschaller, eldkorgar etc. Varje år utses en by eller stad till årets värd, i detta projekt.

Logotype 100x100 1

Visste du det här?

BRÖSARP

Brösarps Alpina Skidklubb (BASK) håller till på Ornahög i Brösarp. De vandrar det bjuds på snö, sätts liften igång och är öppen för allmänheten att besöka. Ps. de har även öppet på sommaren för grässkidåkning.

Logotype 100x100 1

Visste du det här?

SIMRIS

I byn Simris pågår sedan några år ett pilotprojekt som ska göra byn till den första i Sverige som är helt självförsörjande på lokalt producerad el.

Logotype 100x100 1

Visste du det här?

SIMRISHAMN

I gryningen på Påskaftons morgon samlas man årligen nere i hamnen i Simrishamn för att tävla i äggapickning. Alla som vill vara med är välkomna!

Österlen

Österlen är en del av sydöstra Skåne och kännetecknas av det underbart vackra landskapet, som skiftar från att vara alldeles platt till Brösarps backar. Här finns en skön natur av sällan skådat slag till ett mycket intressant kulturliv. Många tror att Österlen bara lever under sommaren men se, de kunde inte ha mer fel. Turismen är som allra störst på sommaren men den som vill uppleva och upptäcka kan göra så året om. På höst och vinter kan du dessutom upptäcka mer i lugn och ro.

Det finns vingårdar, äppelodlingar, musterier, konstnärsanda, restauranger och så, så mycket mer. Österlen är platsen för den som vill kombinera genuint lantliv med sofistikerad kultur.