Mandelmanns på Österlen

Dokumentären om paret Mandelmanns på Österlen tycks ha tagit Sverige med storm. Vad bör du tänka på innan ett besök?

Familjen Mandelmanns har sedan 1996 drivit Mandelmanns trädgårdar på gården Djupadal strax utanför byn Rörum på Österlen. TV-serien om deras liv på gården har verkligen tagit Sverige med storm och pandemi till trots har intresset för att besöka dem ökat lavinartat de senaste åren. Så till den milda grad att man nu fått införa ett bokningssystem för sina besökare.

Mandelmanns trädgårdar var dock populära innan tv-succén men naturligtvis blev det helt andra proportioner när serien började sändas. Vilka är då Mandelmanns? Gustav var läkaren som valde bort storstadsstressen mot Österlens idyll och tillsammans med hustrun Maria och deras barn driver de ett ekologiskt jordbruk med trädgårdar Österlen, vilket de har gjort under 20 års tid.

Under de åren har dammar grävts, växthus byggts och träd etablerats. Gårdens marker är på sextio hektar där djur, flora, grönsaker och människor växer och blommar.
De vill att besökare ska få en smak av Mandelmanns trädgårdar, och sätter ära i att i princip allt som serveras och säljs är från gården.

Vad finns här?

I trädgården finns blommor, grönsaker och frukter. I kallväxthusen – där lamm, höns och kor bor på vintern – odlar de olika sorters tomater och gurka och annat som trivs i lite varmare klimat såsom granatäpple, kiwi och kinesisk dadel. Uppe på backarna som betas av får och fjällnära kor finns bronsåldershögen Skallahögbjer – Ensamma trädet – och den ännu högre platån Lahojen, som båda erbjuder en milsvid utsikt över jordbrukslandskapet och Hanöbukten.

Trots all sin berömmelse har Mandelmanns trädgårdar förblivit ett litet familjeföretag som kräver mycket arbete och har därför begränsad kapacitet när det gäller besökare. Av detta skäl är besök endast möjliga efter tidsbokning. Entréavgiften betalas i förväg med kreditkort. Gruppbesök eller guidade turer är inte möjliga.

Att tänka på inför ditt besök

Storleken på parkeringsplatsen är också begränsad och tillåter inte husvagnar, campare eller bussar. Rökning är absolut förbjuden på hela gården, hundar är inte tillåtna och din egen picknickkorg måste också lämnas utanför.

Gårdsområdet är tyvärr inte helt tillgänglighetsanpassat. Detta på grund av att gården är belägen i en kuperad dal är stigarna, särskilt mellan åkrarna, varken är plana eller särskilt breda på sina ställen. Men själva trädgården är mestadels tillgänglig för både rollatorer och rullstolar och växthus- och trädgårdsrestaurangen är också tillgänglig. En av besökstoaletterna är utrustad med ramper och ledstänger. Separata parkeringsplatser för funktionshindrade ligger direkt framför ingången.

Du kan läsa mer på deras hemsida

Search