■ Upplev Simrishamn

Besöker du SIMRISHAMN för första gången och undrar vad du inte får gå miste om, göra och vilka måsten som måste upplevas? Här är våra bästa tips.

20 saker du inte får missa i Simrishamn

Fiskestaden som bjuder på dukat bord

Simrishamn,av många kallat Österlens huvudstad, har en massa spännande att erbjuda. Här kan du besöka gallerier, muséer, ta del av konstlivet eller se det pittoreska gamla Simrishamn. Det som är det mest intressanta med Simrishamn är kanske ändå småstadslivet, butikerna och framförallt restaurangerna på Storgatan.

Söker du charmen i Simrishamns äldre bebyggelse bör du inte missa Stora Norregatan med sina pastellfärgade låga hus. Det är också här du ser de vackra Simrishamnsdörrarna, med ursprung från 1700-talet.

Besöker du Simrishamn för första gången och undrar vad du inte får gå miste om att göra och vilka måsten som måste upplevas? Här har vi har samlat våra bästa tips.

Flera av våra bilder är tagna av @karin.Moonsea på Instagram. Vi rekommenderar verkligen hennes profil. Kika in och njut du med.

Innehållsförteckning
    Add a header to begin generating the table of contents

    Historisk bakgrund om Simrishamn

    Förmodligen var det någon gång på 1200-talet som Simrishamn blev stort nog att få sina stadsrättigheter. På platsen har det dock funnits boplatser sedan stenåldern. Första gången Simrishamn nämns är 1123 då den norske kungen Jorsalafarare med sin flotta ska ha lagt till här.

    Namnet på fiskeläget var då Svimraros som betyder ”mynningen till ån som svämmar över” och syftar till Tommarpsån. Fiskeläget växte över tid till att bli en betydande hamnstad, särskilt tack vare sillen, som haft en avgörande betydelse både för stadens ekonomi och historia. Därför är också en fisk avbildad på stadsvapnet.

    fullmåne gamla stan
    Mångalen i gamla stan. FOTO: @karinmoonsea

    Vad kan man göra i Simrishamn?

    Vad kan man då se och göra i Simrishamn? Österlens huvudstad bjuder på charmiga byggnader med de speciella Simrishamnsdörrarna, trevliga restauranger och en härlig konstnärsanda. Här är 20 saker du inte får missa.

    Du kan även ladda ner tre iOS appar om staden, Simrishamn 900 år, Fornminnen på Österlen och vår egen app som inte bara tar upp Österlen utan även Ystad VIPå Österlen PRO och PROVA PÅ.

    1. Spana in de mysiga gårdshusen

    Simrishamns dorrar
    Stockrosor och Simrishamnsdörr, kan det bli mer perfekt? FOTO: @karin.moonsea

    Staden som fyller hela 900 år 2023 bjuder såklart på mycket historia. En bra utgångspunkt när man funderar på vad man vill se och göra i Simrishamn är att strosa runt bland charmiga kvarter och spana in de fantastiska dörrarna vars säregna och speciella design har anor ända från 1500-talet.

    Vill man veta mer om Simrishamns histiriska bebyggelse i allmänhet och Simrishamnsdörrarna i synnerhet så kan vi varmt rekommendera dig ett besök på Simrishamns Turistcenter och be om en broschyr för stadsvandring. Då kan du hitta till alla de kända byggnaderna på egen hand.

    Simrishamn blogg @karin.moonsea Gamla stan
    Gamla stan i Simrishamn. FOTO: @karin.moonsea

    2. Suckarnas gång - en loppis utöver det vanliga

    Är du en av dem som får lite extra hjärtklappning när du står inför det där fyndet du länge drömt om att hitta? Eller behöver du själv kanske rensa lite i skåpen och uppe bland kartongerna på vinden?

    Det som i folkmun kallas Suckarnas gång, är en välkänd loppis med fina anor som varje lördag under hela sommarsäsongen dukar upp massor med saker längs den långa allén. Det är IFK Simrishamn som håller i loppisen och du gör bäst i att titta på deras Facebooksida för att se när nästa loppis hålls eller för att boka plats som försäljare.

    För dig som är sugen på mer loppisar utöver Suckarnas gång, hittar du en hel uppsjö bra loppisar runtom Österlen och Ystad, både fasta och tillfälliga.

    3. Gårdens vedugn - mer än bara pizza

    Simrishamn blogg Gardens vedugn

    Mitt inne i centrala Simrishamn hittar du Gårdens Vedugn. I denna medelhavsoas kan du både njuta av vedugnsbakad pizza och känna doften av lavendel och grekiska madonnaliljor. Medan du latar dig i väntan på din mat kan du även njuta lite extra av blåregnspergolan och lyssna på det rogivande porlet från den andalusiska fontänen och njuta av prunkande Medelhavsinspirerad växtlighet.

    Är du inte sugen på pizza kan du istället ta en kopp kaffe eller ett glas vin på den mysiga innergården. Och vill du stanna ännu längre för att insupa atmosfären och ha en smidig utgångspunkt för nästa dags äventyr kan du också välja att krypa ner i svala lakan på det intilliggande Gårdens Bed and Breakfast.

    4. Gågatan - Simrishamns kulinariska pulsåder

    Det stora dragplåstret i Simrishamn för såväl lokalbefolkning som turister måste ändå vara myllret längs Storgatan. Gågatan - som sträcker sig hela vägen ner till den gamla hamnen - kantas inte bara av pittoresk kullersten, butiker och historiska byggnader, utan är även det stora restaurangstråket i staden.

    Gatan kantas av en uppsjö av restauranger med olika teman, smaker och inriktningar. Kort sagt - här finns något för alla. Vill man hellre det så kan man såklart köpa sig en glass eller en kopp kaffe och bara sitta och titta på folkmyllret under högsäsongen. Det är en upplevelse i sig.

    Simrishamn blogg Gagatan

    5. Autoseum - alla bilälskares dröm

    Barnguide Autoseum 1 1

    Autoseum är verkligen alla bilälskares - eller rättare sagt - fordonsintresserades dröm. Förutom en uppsjö av klassiska bilar och motorcyklar finns också äldre modeller av mopeder samt även enstaka speedwaymotorcyklar och flygplan att beskåda. Eller vad sägs om t.ex. en Harley Davidson från 1914, en uppsjö av Rolls Royce, Porschar och Jaguarer från 60- och 70-talen och en livs levande Saab Draken.

    För barnen finns även en särskild avdelning av museet med gamla leksaker samt även leksaker till försäljning. Blir man sugen på en fika mitt under turen så finns Yvonne på plats med sitt lilla café för att mätta kaffesuget.

    Simrishamn blogg Autoseum

    » LÄS MER: Smaka på Österlen

    6. Sol och bad för både två- och fyrbenta vänner

    Simrishamn blogg Badhytter tobisvik

    Är du badsugen medan du semestrar i Simrishamn så misströsta icke. Även om hamnen i de centrala delarna av staden är allt annat än badvänligt, så behöver man bara ta sig ett stenkast norr om de centrala delarna för att hitta till Tobisviken, med sin ljuvliga strand och bassäng. Vill man inte gå eller cykla dit kan man med fördel testa på att åka campingtåget som under högsäsong förbinder campingen med centrala Simrishamn.

    Här vid Tobisviken hittar du allt för en lyckad badutflykt, med både strandbad och bassänghäng samt även en glasskiosk, flera restauranger, lekplats och minigolfbana för de som inte kan sitta stilla så länge utan att göra något. Hinner man inte göra allt under en och samma dag så hyr campingen ut såväl ställplatser, campingvagnar och stugor. Snacka om att ha allt på ett och samma ställe.

    Simrishamn blogg Tobisvik transformed

    Inte långt från Simrishamn och Tobisviken ligger dessutom Vårhallens hundbad. Så om du har med en fyrbent vän med dig på semestern som också älskar att bada så rekommenderas denna strand starkt, då den med sin guldgula sand tillåter hundar att bara även under högsäsong.

    7. Sankt Nicolai kyrka

    Simrishamns kyrka
    Sankt Nicolai kyrka i centrala Simrishamn är helgad åt Sankt Nicolaus, sjömännens skyddshelgon. FOTO: @karin.moonsea

    S:t Nicolai kyrka omnämns i skrift första gången år 1161. Då var den troligen bara ett litet fiskarkapell bestående av det nuvarande koret. Långhuset färdigställdes på 1200-talet och valven slogs på 1400-talet. Vid slutet av medeltiden byggdes vapenhus och torn.

    Kyrkan är byggd i hallasten men var länge klädd i grå cement. Men vid ett besök i Simrishamn lovade konstnären Carl Milles att skänka en skulptur om cementen knackades bort. Detta skedde 1953 och sedan dess gnistrar åter den grå hallasten - och på gräsmattan utanför svävar Millesskulpturerna. Den mest kända av dem är nog Ängel Med Trumpet, som kvällstid kastar sin skugga över kyrkans tak.

    Simrishamns kyrka konstverk
    Det finns två skulpturer av Carl Milles utanför kyrkan. 1953 placerades den första skulpturen ”Systrarna” utanför kyrkan. FOTO: @karin.moonsea
    Angeln på taket Simrishamns kyrka
    Den andra statyn skapad av Carl Milles ”Ängel Med Trumpet” kom på plats 1978, och bekostades av bland annat Lions. FOTO: @karin.moonsea

    8. Strosa runt i gamla hamnen med en glass i handen

    fd gamla Hamnen
    Tidigare kunde man åka färja från Simrishamn till Allinge på Bornholm. Tyvärr är numer det enda sättet att ta sig Bornholm från Ystad.

    Simrishamn fungerar fortfarande idag som fiskestad, men den kommerciella delen av hamnen är numera flyttad söderut, närmare de anläggningar som hanterar den fångst som kommer in.

    Istället har den gamla hamnen, som du kommer till om du vandrar hela vägen nedför Storgatans myller, omvandlats till en mysig liten oas för vila, mys och glass. Här kan man välja om man vill strosa omkring med en glass från Hamnens Glassbar. Glassbaren som erbjuder både kulglass och mjukglass och om du vill kan komponera din alldeles egen glass med alla dess möjliga toppingar i buffésektionen av baren. Eller så kan du slå dig ner på en av bänkarna och bara njuta av utsikten över havet och småbåtshamnen.

    Glöm heller inte att kika på fyrbåken - en träformation som byggts upp för att påminna om äldre dagar då man använde ställningen till att antingen ha en lampa på eller en eld på toppen. Det var helt enkelt föregångaren till dagens moderna fyrar.

    Fyrbåk i Simrishamns hamn
    En nyproducerad variant av en fyrbåk - dåtidens motsvarighet till dagens fyrar - samsas med den moderna fyren nere i hamnen. FOTO: @karin.moonsea

    9. 1910 - Simrishamns anrika modehus

    Som namnet på butiken avslöjar så öppnade denna butik upp portarna på Hamngatan år 1910. De båda trendriktiga vännerna Edvard Fischer och Otto Nilsson drev butiken tillsammans i 10 år och tog sedan steget att dela på sig i samband med flytten till Stortorget, där butiken ligger än idag.

    Under olika ledning och med skiftande trender och tänk genom årtiondena har butiken ständigt varit trendsättande i Simrishamn för både kvinnor och män, med sitt noggrant utvalda sortiment. Något som stämmer väl in på butiken än idag. Här hittade man alltid det senaste modet med alltifrån kostymer och klänningar till hattar och skor. 

    2003 skrevs ett nytt kapitel i butikens historia. Markus Jonasson köpte butiken och med samma säkra känsla som Fischer, plus ett ungdomligt öga och stor trendkänsla, har han utvecklat butiken till vad den är idag: mode för gammal som ung, tjej som kille, kvinna som man. Detta är en butik som är väl värd ett besök. Dock "varnar" vi för risken att du inte kommer ut tomhänt härifrån. 

    Simrishamn blogg 1910 modehusjpeg

    10. Österlens Museum

    Österlens museum vill inte bara berätta Simrishamns historia utan även historian och kommunens alla små övriga byarnas. I varierande utställningar, visningar, stadsvandringar, verkstäder, kurser, pedagogiska program och museibutik lyfter de verkligen fram Österlens konsthistoria, kulturhistoria, hantverk, skrönor, sägner och traditioner på ett både spännande och engagerande sätt.

    På museet hittar du också Skrabban - digitala utställningar och verkstäder i en hel våning för barn, barnfamiljer och skolklasser. Utställningen visar Simrishamns historia från forntid fram till 1900-talets mitt. Skrabban är också platsen för verkstäder och andra program året runt, med olika evenemang och lovprogram.

    Österlens museum är öppet året runt. Det finns också möjlighet att beställa tid för ett besök i museets egna magasin, kallat Garvaren. Här kan du göra förfrågningar och beställa fram foton och arkivhandlingar om du är nyfiken på något särskilt från stadens gedigna historiska och kulturella arv.

    Simrishamn blogg Osterlens museum

    11. Elskåpen som blev till konstverk

    Elskåp. Inte de roligaste och mest intressanta installationerna man kan hitta inne i städer direkt, om du frågar oss. Bara gråa och trista metallskåp som mest står i vägen på trottoarera.

    Men inte i Simrishamn! Som sann kulturstad har man här istället valt att pryda stadens 65 elskåp med olika motiv och inspiration från 20-talet olika konstnärer. Du lägger säkerligen märke till en hel del av dem bara du strosar runt i staden på egen hand.

    Är du ändå ute och spatserar omkring kan vi dessutom varmt rekommendera den här kartan över alla konstverk i Simrishamn där du kan läsa mer om den konst som finns utplacerade på gator och torg. Vill du hellre ha en digital konstkarta så hittar du den här.

    Simrishamn blogg Elskap transformed

    12. Sjöfolkets restaurang och fiskbutik

    Sjöfolket befinner sig verkligen i hjärtat av ett område där fisket alltid varit en stor del av livet. Nästan alla i deras omgivning har en historia som rör havet och fisket, och Österlens lokala fiskare har genom historien spelat en viktig roll för hela bygdens utveckling och fortlevnad.

    Förr i tiden var det metoder så som rökning, saltning och syrning av fisken som gjorde det möjligt för folk att äta näringsrik mat även när de mörka karga vintermånaderna tog vid. Nu för tiden är det därför extra viktigt för Sjöfolket att kunna erbjuda färsk fisk direkt från båt till tallrik och detta på ett hållbart och naturligt sätt, både var gäller fiske och förädlande (såsom rökning) vilket de såklart är extra stolta över.

    Sjöfolket kan du välja mellan att sätta dig till bords för en god fiskmåltid eller att köpa med dig färsk och fin fisk och skaldjur med hem. Eller varför inte både och?!

    Simrishamn blogg Sjofolket

    13. Gunilla Mann sätter färg på staden

    Gunillas Manns målningar, litografier, fine art och gouacher har kallats både koloristiska pärlor och folklivsskildringar. Hon är känd för sin naivistiska berättande stil präglad av stor detaljrikedom och med fokus på temat "Sverige är fantastiskt".

    Sedan många år tillbaka delar Gunilla sin tid mellan Österlen och det alltid myllrande Söder i Stockholm. I Stockholm arbetar Gunilla vintertid i sin ateljé på Nytorget 15 A som ligger på Södermalm i Stockholm.

    Men här på Österlen är Gunilla till stor del verksam i sin ateljé och permanenta utställningshall i Rörum, någon mil utanför Simrishamn. Här startar säsongen varje vår med en stor påskutställning och fortgår sedan hela sommarsäsongen.

    Vill man beskåda hennes härliga konst inne i Simrishamn finns även den möjligheten på Lilla Konstsalongen på Storgatan - dock med begränsade öppettider så kika för säkerhets skull in på hennes hemsida för mer info.

    Simrishamn blogg Gunilla Mann

    14. Stora Norregatan och dess pittoreska hus

    Söker du charmen i Simrishamns lite äldre bebyggelse, nästan som hämtad ur en saga, bör du inte missa Stora Norregatan med gathus målade i olika pittoreska pastellkulörer. På några av de gamla tegeltaken hittar man till och med fortfarande skällningar, som de vitkalkade fogarna kallas.

    Det är också här du kan beskåda det tätaste beståndet av de otroligt vackra och säregna Simrishamnsdörrarna, vars design har sitt ursprung från 1700-talet. En typisk Simrishamnsdörr ska vara täckmålad och dessutom utsmyckad med både romb och rosett - något som fortfarande är mycket omtyckt och eftertraktat att införskaffa till sitt hus.

    Simrishamn blogg Stora Norregatan 1

    15. Simrishamn i all sin blomsterprakt

    Om du letar efter blomsterprakt i alla dess former är verkligen Simrishamn rätt plats att besöka. Förutom stockrosor invid gathusen hittar du prunkande växtlighet i både Brunnsparken, i den Bergengrenska trädgården samt på Rostorget - där föreningen Österlenrosor gör ett gediget arbete att försöka sammanställa traktens alla kända och okända rosenarter.

    I Brunnsparken finns, förutom frodiga buskar och annan växtprakt, även en amfiteater där det brukar hållas konserter under sommaren. På senare år via projektet Musik i Brunnsparken. Utöver detta finns även en intressant fontän (ett brunnskar), på vars sidor man kan bekanta sig med stadens och bygdens historia.

    Den Bergengrenska trädgården, som fått sitt namn efter gården med samma namn, är öppen för allmänheten, är oregelbunden till sin form och breder ut sig över mer än två tredjedelar av tomten. Under årens lopp har den delvis förändrats och den senaste stora restaureringen, gjord på 1990-talet,  syftar till att visa hur en stadsträdgård kunde se ut under slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet.

    Buxbomsplanteringarna är av olika ålder, de äldsta partierna kan eventuellt gå tillbaka till 1800-talet, eventuellt 1700-talet medan den stora buxbomsmedaljongen är från  1990-talet. De  slingrande grusgångarna förstärker den ålderdomliga karaktären. Rosenrabatterna är sentida men växtmaterialet består av gamla rossorter. Den moderna paviljongen i den västra delen följer en äldre tradition och det har funnits paviljonger här i olika perioder.

    Som kronan på verket för blomsterintresserade i allmänhet och rosintresserade i synnerhet hittar du intill den Bergengrenska trädgården det underbara Rosentorget. Där har föreningen Österlenrosor lyckats samla en helt unik samling av gamla rosor från hela Österlen. Här finns rosor från 55 byar och från mer än 100 olika fyndplatser runtom Österlen. I rabatterna hittar du rosorna som en gång växte i bondens allmogeträdgård, i byarna och på fiskelägenas täppor. Många har vårdats av samma familj i flera generationer. Doftande, vackra och härdiga rosor som överlevt till vår tid. Rosentorget är hela Österlens rosbank.

    Vill du veta mer om rosorna i Rosparken kan du med fördel kika in på Österlenrosors hemsida där de bl.a. har en interaktiv karta där du kan få veta mer om de olika rosarterna.

    Stockrosor
    När stockrosorna slagit ut är staden extra underbar. FOTO: @karin.moonsea

    16. Garverimuseet

    Garvning- denna uråldriga metod att förädla djurhudar till mjukt och hållbart läder. Det finns en uppsjö av olika tekniker och metoder och nu för tiden utförs nästan all garvning i Asien. Visste du förresten att det utöver kohudar och liknande även går att garva fiskskinn?

    Garverimuseet i Simrishamn ligger mitt i stan i det så kallade Strömska garveriet, en av Simrishamns äldsta byggnader. Museet öppnade år 1926 och är därmed landets äldsta garverimuseum. Här kan man följa arbetet med stans garveriarbete och livet som arbetare på Ehrnbergs & Sons Läderfabrik, med allt vad det innebar. Ehrnbergs var den tidens (under stora delar av 1800-talet) dominerande garverifabrik i bygden och en stor exportör av läder- och skinnprodukter.

    På museet kan du både beskåda de verktyg som användes samt också lära dig mer om hur själva garveriprocessen gick till på den tiden.

    Simrishamn blogg Garverimuseet min scaled

    17. För dig som älskar campinglivet

    Det finns väl inget som är lika svårslaget som att campa, om man vill uppleva total frihet under sin semester eller weekendresa. Och för dig som älskar att tälta, mysa in dig i husvagnen efter en lång dag full av utflykter eller köra runt med "huset på ryggen" i husbil, så är Simrishamn och dess omnejd som klippt och skuret för dig.

    Förutom att du givetvis kan välja att övernatta på alla de platser som allemansrätten ger dig möjlighet till, så finns här flera campingar med plats för tält, husvagn eller stugor att hyra samt mer än en handfull ställplatser för din husbil med olika grader av service beroende på vad du är i behov av.

    CAMPINGPLATSER I NÄRHETEN AV SIMRISHAMN:

    Det finns dessa campingar att välja mellan:

    STÄLLPLATSER I NÄRHETEN AV SIMRISHAMN:

    Om du reser med husbil och letar ställplats finns också några olika alternativ:

    18. Välbevarade hällristningar

    Strax söder om Simrishamn ligger ett av Skandinaviens viktigaste hällristningsområden. Den ena av hällarna, som ligger nästan nere vid stranden, kallas för Yxornas häll och dateras ända ifrån Bronsåldern och är därmed även bland Skandinaviens äldsta spår av Bronsålderskultur. Ristningarna upptäcktes på 1800- talet och föreställer bland annat yxor, skepp och en del solhjul. 

    Härifrån kan du sedan vandra vidare genom hagmarkerna till nästa hällristningsplats Stenkilsritningen - en kortare vandring som bara är ca 1,5 km tur och retur. 

    Stenkilsristningen var den första öppet liggande hällristning som man fann på Österlen. Här finns 65 olika bilder och över 100 så kallade skålgropar - och variationen på motiven är stor. Det är skepp, människor med yxor, hästar och hjulkors. Platsen avslöjar lite om ceremonierna som försiggick under bronsåldern och påminner om andra arkeologiska fynd i trakten. 

    Kika närmare på Hällristningsleden mellan Yxornas häll och Stenkilsristningen.

    19. En bit utanför stadskärnan

    Search