■ Upplev Tomelilla

TOMELILLA är kommunen som bjuder på en makalös natur.  Här har ni våra 20 tips på alla måsten att se och göra.

20 saker du inte får missa i Tomelilla

Kommunen där du kan insupa storslagen natur

I denna guide får du våra 20 bästa tips om Tomelilla på Österlen. Av naturliga skäl kan kanske inte Tomelilla tätort konkurrera med sina grannar Ystad och Simrishamn. Det som fattas är naturligtvis hav och strand och därför ligger Tomelilla kanske inte lika högt på besökslistan. Men vad många kanske glömmer bort är att kommunen är fantastisk och innehåller storslagen natur som Brösarps backar och Hallamölla vattenfall.

Så på det viset är Tomelilla faktiskt tätorten och kommunen som kan bjuda både på nöje för familjen, shopping, utflykter och makalös natur. 

Här har ni våra 20 tips på alla måsten att se och göra i Tomelilla.

Flera av våra bilder är tagna av @gylleboannika och @mittosterlen på Instagram. Vi rekommenderar verkligen deras konton. Kika in och njut du med.

Historisk bakgrund om Tomelilla på Österlen

Tomelilla kommun sträcker sig från Linderödsåsen i norr till slättlandskapen i söder. Namnen på de socknar som ingår i kommunen vittnar om traktens långa historia. Ortsnamn med efterled som -by, och -stad kan ha anor ändå från folkvandringstid, medan namn med -torp eller -arp och -erup är kända sedan vikingatid. Byn Tomelilla omnämns för första gången i skrift 1437. Då var benämningen ”Tommorp lille”.

Det "stora Tommorp" syftade till Thumathorp som idag benämns Östra Tommarp i nuvarande Simrishamns kommun. Under medeltiden var Thumathorp huvudort i området.

Vad kan man göra i Tomelilla?

Vad kan man då se och göra i Tomelilla? Med öppna sinnen kan du faktiskt hitta på en hel del både roligt och intressant att göra både i tätorten och dess omnejd. Här är 20 saker du inte får missa.

Vill du ha fler tips kan du även ladda ner vår egen iOS-app som inte bara tar upp Tomelilla utan även övriga Österlen och Ystad. Österlen VIPå Österlen PRO och PROVA PÅ.

Innehållsförteckning
  Add a header to begin generating the table of contents

  1. Hasse & Tage

  HasseoTage museum
  Folke "Spuling" Lindhs rollfigur som kamouflagemålad tysk soldat ur Picassos äventyr står staty utanför Hasse och Tage-museet i Tomelilla. Konstnär: Anders Hellström. Foto: @gylleboannika

  Det Tomelilla väl är allra mest känt för historiskt sett är nog ändå Hasse&Tage. Här spelades flera scener från en handfull av deras filmer in och här finns nu "Världens största Hasse&Tage-museum" - eller som det även kallas - "Världens minsta filmmuseum". Det sistnämnda stämmer alldeles säkert, eftersom museet endast är 17kvm stort och tillåter max 8 besökare åt gången.

  Det museet inte levererar i storlek, tar det dock igen med råge vad gäller innehåll. Här är det fullsmockat med minnessaker, prylar, interaktiva delar, planscher och mycket mycket annat. Absolut värt ett besök.

  Tomelilla HasseoTage museum
  Världens minsta filmmuseum hittar du i Tomelilla. Foto: @gylleboannika

  2.Tosselilla Sommarland

  Tomelilla blogg Tosselilla 2

  Inne på fartfyllda och actionspäckade Tosselilla strax utanför Tomelilla sommarland finns något att göra för alla smaker och åldrar.

  Eller vad sägs om ett jättestort vattenland där det förutom bassänger finns flera vattenrutschbanor, ett helt tivoliland med både berg-och-dalbanor och karuseller för hela familjen och som inte det vore nog så finns även ett motorland med go-cart, minibilar och bumperbåtar.

  Vill du pausa en stund med lite lugnare aktiviteter så kan man här också träffa på tamdjur, uppleva gigantiska klätterborgar, pausa vid någon av restaurangerna eller caféerna medan ni laddar om för massor av andra aktiviteter för såväl stora som små.

  » LÄS MER: Sugen på fika?

  3. Standard Highwheels

  Tomelilla blogg Highwheels 3

  I en värld full av modern teknologi, självkörande bilar, elcyklar och med tillgång till hela världen med bara några klick, så är det lite extra spännande att Tomelilla är en av de mer kända platserna vad gäller de gammaldags cyklarna som kallas för Highwheels - eller höghjulingar som de kallas på svenska.

  Denna modell av cyklar var den första sortens cyklar som utvecklades på 1870-talet och vad moderna fram tills det att det som mer liknar dagens cyklar såg sitt ljus på 1880-talet.

  Standard Highwheels är du alltid välkommen på ett besök för att titta på eller för den våghalsige även provcykla en modern variant av dessa historiska kreationer. Här säljs också både cyklar, reservdelar och tillbehör om du är sugen på en egen höghjuling - och vill du se mer av dem ute på vägarna brukar de årligen hålla tävlingen "Sweden 3 Days" i juli månad.

  4. Smakbruket - från jord till bord

  "Gott, från grep till gaffel!" Ja, så lyder Smakbrukets motto. Utan jordbruk, inget smakbruk, kort sagt.
  Är du intresserad av det närproducerade, det ekologiska och det giftfria - ja, då är Smakbruket platsen för dig. Beläget på torget mitt i centrala Tomelilla hittar du denna oas av härliga råvaror och smakrika luncher.
  I butiken hittar du allt från bröd och kött, till lokalt tillverkade drycker, snacks och sötsaker. Här finns något för alla smaker. Varför inte smaka på en skiva lammkorv direkt över charkdisken, smutta på ett glas lokalpressad must, samtidigt som du shoppar godsaker till fredagsmyset.
  Hitta din egna favorithörna i caféet, träffa en vän över en vällagad lunch eller fråga vår kunniga personal om tips inför middagen. Smakbruket vill vara en mötesplats för alla matälskare som inte bara bryr som om vart maten ska, utan också var den kommer ifrån.
  Tomelilla Smakbruket
  I en gammal matbutik från 60-talet huserar idag Smakbruket. Foto: @mittosterlen

  5. Nostalgicafé The 50´s

  Tomelilla blogg Nostalgicafe the 50s 3

  Nostalgicafé the 50’s är ett spännande museum där du välkomnas in i en salig blandning av allehanda nostalgiska miljöer, bilar och prylar från det glada 50-talet.. Här kan du stå framför disken till en lanthandel, titta in i ett tryckeri, ett skomakeri, en frisörsalong eller en bilverkstad.  Du kan också beskåda en uppsjö av de leksaker du, dina föräldrar eller mor- och farföräldrar lekte med.

  Du kan njuta av designen hos 50-talets hyllade pinaler, såsom kobratelefonen, de pastellfärgade brödrostarna, campingborden, husvagnarna och inte minst bilarna. Inne i den 2400kvm stora museet finns över 100 fordon varav flera unika custom bilar.

  Museet bjuder sommartid även in till bilträffar varje lördag, med olika teman varje gång. Dit är du välkommen som du är och med vilken bil som helst, för att spana in bilar från just den dagens tema. Kika in på deras hemsida för komplett schema.

  6. Vackra Fyledalen på Österlen

  Fyledalen
  Den nästan två mil långa Fyledalen är en skånsk pärla som ligger dold i det sydostskånska landskapet. Foto:@gylleboannika

  Fyledalen, som ringlar genom såväl Ystads, Sjöbos och Tomelillas kommuner bildades för 15 000 år sedan då en issjö vid inlandsisens kant tömdes åt nordväst genom Fyledalen ut i Vombsänkan. Den är 20 kilometer lång, några hundra meter bred och upp till 50 meter djup på sina ställen.

  På vintern samlas ett stort antal rovfåglar i dalen. 100-tals glador, men även hökar och vråkar. Även kungsörn  går att se i området under hela året, vilket gör dalen till ett härligt område för både kortare promenader och längre vandringar.

  Förr i tiden gick här tåg i delar av dalen på den så kallade Simrishamnsbanan. Dessa spår används nu för tiden endast till dressincykling och stora delar av Fyledalen är istället naturskyddat område på grund av det artrika livet här av, förutom rovfåglar, även fladdermöss, svampar och skalbaggar.

  7. Tomelilla Kulturhus och Jazzarkiv

  Tomelilla är vida känt för sitt kulturhus och sin vackra konsthall. Tomelilla konsthall byggdes 1965 och var en av Sveriges första konsthallar som byggdes ute på landsbygden. Arkitekter till denna vackra byggnad var Jan Löfqvist och Kurt Hultin från Malmö. I samband med att kommunen byggde nytt bibliotek tillkom också konsthallen med hjälp av statliga medel

  Tomelilla kulturhus rymmer dock idag flera verksamheter än bara bibliotek och konsthall. I källaren hittar man till exempel Bildkonstskolan, med verksamhet för barn och unga. Där finns även Jazzarkivet som består av ca 18 000 enheter, varav cirka 8 000 är LP-skivor.

  Tomelilla Kulturhus bjuder på ett varierat utbud av föreläsningar, teaterföreställningar, musikkvällar och mycket annat. Kulturhuset är en fantastisk mötesplats för social gemenskap, en plats som är tillgänglig för alla och som erbjuder olika aktiviteter. Deras ambition är att erbjuda något för alla, stora som små.

   

  Tomelilla blogg Tomelilla kulturhus

  8. Dressin på Österlen

  Tomelilla blogg Dressin pa Osterlen

  Hos Dressin på Österlen kan du uppleva äventyret att cykla dressin på nedlagda järnvägar, antingen mellan Tomelilla och till Fyledalen eller mellan St: Olof och Gyllebo

  Väljer du banan som går mellan Tomelilla och Fyledalen kommer du få uppleva en mycket naturskön sträcka på en gammal järnväg som en gång korsat Skåne och kommer slutligen fram till det ljuvligt vackra Fyledalen.

  Utmed banan finns det fina rastplatser, varav den första är försedd med grillplats. Banans längd är ca 18 km tur och retur. Turen beräknas ta ca 2 timmar och beror såklart delvis på hur snabbt man cyklar. På hemvägen är det lite uppförsbacke.

  Som lite kuriosa kan sägas att cykeldressinen uppfanns på 1840-talet och användes av bland annat banvakterna vid deras dagliga inspektionsturer längs med linjen. Numera är de flesta cykeldressinerna skrotade och de cyklar som finns till förfogande idag är en kopia av 20-50-talets dressiner.

  Start och mål för dressinsträckan ligger längs väg 11 vid Österlens folkhögskola. Sväng in på Stafettgatan, därefter till vänster på Löparegatan och omedelbart vänster igen vid områdeskartan.

  9. Kronoskogens naturreservat

  Kronoskogens naturreservat har en relativt ung skog som ligger mitt emellan Tosselilla sommarland och Motorbanan Svampabanan ett stenkast utanför bykärnan. Området har tre motionsslingor av olika längd, varav två är belysta och en är tillgänglighetsanpassad.

  I skogen finner du vattendrag, våtmarker, gamla ängsmarker samt ett rikt djur- och växtliv. I reservatet har man bland annat påträffat inte mindre än sju olika arter av fladdermöss och har du riktig tur kan du även stöta på hjortar och vildsvin i området. Vad det gäller växter så kan här ses de fridlysta gullvivorna och blåsipporna samt utan på ängsmarkerna även flertalet hotade orkidéarter.

  Förutom skön natur att vandra i så huserar Kronoskogen även flertalet kultur- och fornlämningar. Som exempel kan nämnas resterna av ett gravfält som härstammar från yngre järnåldern samt även en domarring och en skeppssättning som du kan läsa mer om här.

  Karta över Kronoskogen

  Läs mer om Kronoskogen

  Kronoskogen
  Solen strålar genom träden i Kronoskogen. FOTO: Assar Zätterström

  » LÄS MER: Skoj för barnen utomhus

  10. Hallamölla vattenfall och andra naturupplevelser

  Hallamölla vattenfall är en del av Verkaån som hör och häpna bildar Skånes högsta vattenfall. Vattnet faller i fem steg och har en total fallhöjd på hela 23 meter. Inte illa för ett annars ganska platt jordbrukslandskap. Invid vattenfallet hittar du också Hallamölla Kvarn, med anor från 1200-talet men som i sin nuvarande skepnad fortfarande står helt intakt även om den inte längre används.

  Vill man inte parkera nära kvarnen för att beskåda den och vattenfallet finns flera möjligheter att vandra hit. Ett exempel är den så kallade Österlenleden som är hela 19 mil lång och är en del av Skåneleden. Vill man inte gå hela så kan man ju alltid välja en del av sträckan att uppleva.

  Från Brösarp utgår dessutom flera andra vandringsleder av varierande längd och svårhetsgrad. Bland annat kan du härifrån nå rastplatsen Vantalängan genom att vandra Backaleden - 19 km lång och en "systerled" till Skåneleden som. sträcker sig från Andrarum, via Brösarp och vidare ner till Haväng.

  » LÄS MER: Nyfiken på Ystad? 

  11. Kampen på Tosterup

  Tosterup, beläget några kilometer söder om Tomelilla, är ett av Österlens mest intressanta slott. Under åren har många intressanta personligheter bott här, t.ex. Tycho Brahe.

  Men de senaste 200 åren har samma familj brukat gården Tosterup i samklang med naturen och med äpplet i fokus. Sammanlagt växer här mer än 48.000 träd i och kring slottsparken av varierande sort, men utan att tumma på kvalitet och miljömedvetenhet. All frukt är handplockad och de frukter som inte hamnar direkt i butik blir till must och cider som du kan köpa hos lokala återförsäljare och Systembolag.

  Lite rolig kuriosa är för övrigt att Tosterup är inspelningsplatsen för det mycket populära TV-programmet Kockarnas Kamp. Så vill du se en glimt av slottet kan du med fördel kika på några avsnitt av den spännande kampen.

  Tosterup
  Här utspelades kockarnas kamp. Detta schackrutiga golv kom till att bli underlaget för åtta magiska kockar som sändes i TV4.

  12. Bondrumsgården och Tomelilla Byagården

  Bondrumsgården, belägen i Fågeltofta socken i Tomelilla kommun, nyuppfördes efter en omfattande brand i Bondrums by år 1766, troligtvis med ungefär samma utseende som den tidigare gården. Gården är till stor grad bevarad i ursprungligt skick och illustrerar med sina inventarier den skånske bondens tillvaro för hundra år sedan.

  Gården hamnade en gång i tiden även på löpsedlarna i hela landet. Skånegården på Skansen hade nämligen brunnit ner och dåvarande chefen letade med ljus och lykta efter en skånegård som kunde ersätta. Han hade sett Bondrumsgården och ville absolut ha den flyttad till Stockholm. En kraftig folkstorm utbröt och hembygdsföreningen lyckades med stöd av många intresserade behålla 1700-talsgården i byn.

  Gården är byggd i traditionell skånsk stil med kvadratisk plan, vitkalkade längor med tak av halm samt korsverk av ek. Kostallet (mansedet) är gårdens äldsta byggnad och uppfördes med timmer som fälldes 1801. Flertalet av gårdens övriga byggnader är uppförda under 1820-talet.

  Byagården, i centrala Tomelilla, är den enda kvarvarande av sju gårdar som fanns i Tomelilla by på 1800-talet. Den ger med sina längor i korsvirke, de stråtäckta taken och den stensatta gårdsplanen en upplevelse av en karaktäristisk skånegård och ett sydskånskt byggnadsskick. Den fyrlängade gårdens längor är till största del byggda under 1800-talets förra hälft. Idag är den ett byggnadsminne och förvaltas av Föreningen Tomelilla Byagård som använder den till diverse aktiviteter och har den även öppen för guidade turer under sommaren.

  Tomelilla blogg Dressin pa Osterlen Bondrumsgarden

  13. Borstakongen - ett sekel av borstar

  Tomelilla blogg Borstakongen 1

  I lilla Onslunda, strax utanför Tomelilla, hittar du himmelriket när det kommer till borstar av alla de slag. Borstar - som man till vardags kanske inte tänker så där jättemycket på - är mer användbart och praktiskt än vad man någonsin kan tänka sig. Om inte annat kommer du bli varse efter ett besök hos Borstakongen, ett företag med över 100 år i borstbranschen.

  Här finns världens bästa borstar till ALLA tillfällen och bara att gå runt i butiken gör att även den mest ointresserade får svårt att hålla fingrarna i styr och inte köpa något. Och vet du inte vad du vill ha så finns betinget ställe med så stor kunskap och yrkesskicklighet när det kommer till borstar som just Borstakongen.

  Är du ännu mer nyfiken än så - varför inte sätta dig ner med en kopp kaffe från caféet och studera borstbindarna in action. Eller kanske boka in dig på en guidad tur (för mindre eller större grupper) för att få en ännu större inblick i bortsändande såväl i nutid som dåtid.

  14. Eckerlunds - med känsla för service

  För oss som kanske oftast handlar våra kläder online eller i större städer är Eckerlunds , alldeles intill tågstationen i Tomelilla, en angenäm överraskning. Här har du en klädbutik som helt uppenbart inte anställer sin personal efter ålder och utseende utan efter kunnandet. Kunnandet som finns inom dessa 700 kvadratmeter stora butiken trodde man bara fanns hos dyrare skräddare. Oavsett om du är ute efter en enklare tröja på rea eller en kostym för tusentals kronor så får du här exakt samma kundservice.

  Utbudet i butiken är stort och varierat med många välkända märken som till exempel Stenström, Oscar Jacobsson, Boomerang, Björn Borg och Diesel på galgarna och avdelningarna för män, kvinnor och ungdomar är alla stora och välfyllda men stiliga och bekväma kläder för alla smaker och storlekar.

  Tomelilla blogg Eckerlunds

  15.Svampabanan

  Tomelilla Motorklubb har ca 1 400 medlemmar och är en av Sveriges största klubbar, med sin hemmabana på Svampabanan strax intill Tosselilla Sommarland. Svampabanan består i huvudsak av en folkracebanan samt en motocrossbana där det både tränas flitigt och hålls tävlingar för hugade entusiaster och nyfikna åskådare.

  Klubben bildades 1962 och har under åren arrangerat ett flertal EM- och SM-tävlingar. 1992 blev exempelvis klubben tilldelad en VM-tävling i motocross.

  Blir du sugen på att själv prova på att bli rallyförare för en dag, så kontakta motorklubben för att boka in något.

  Är du än mer vågad så stoltserar även Svampabanan med att husera evenemanget Winter Cross Run i februari varje år. Ett varv på banan bjuder på knappa 4 km löpning på lerig motorbana och 100 höjdmeter. Tycker man inte det är nog kan man välja att springa två varv - eller för den som känner sig riktigt tuff - dödskalleutmaningen på hela tre varv. Ett varv bjuder 

  Svampabanan folkrace
  Folkrace är en bilsport i Sverige. Folkrace körs på banor av grus eller asfalt med täckta bilar som är typbesiktigade i Sverige. Just denna bild är dock inte från Svampabanan.

  16. Bo Ohlsson - Tomelillas egna Ullared

  Bo Ohlsson eller "Boan" som det ofta kallas av lokalbefolkningen är verkligen, som rubriken skvallrar om, ett litet mini-Ullared mitt inne i Tomelilla. Här hittar du mer än 10.000 m² varuhus med sammanlagt över 100.000 olika artiklar av alla dess slag från välkända leverantörer och till verkligt låga priser.

  Bo Ohlsson startades redan år 1947 av Bo Ohlssons far Bror. I de nuvarande lokalerna (det gamla bränneriet) har de dock "endast" huserat sedan 1978 och har över åren byggts ut i olika etapper. Det senaste tillskottet från 2018 är en separat "säsongshall" som på sommaren håller öppet för försäljning av grillar och utemöbler, samt i december huserar allt som hör julen till.

  Kommer du tomhänt ut från Boan så har du inte tittat runt ordentligt - här finns verkligen något för alla. Allt från verktyg och husgeråd, till trädgårdsmaskiner, leksaker och kläder.

  16. Tryde 1303

  Tomelilla blogg Tryde 1303 3

  En mysig och allsidig pärla strax utanför Tomelilla. Så skulle vi vilja beskriva Tryde 1303. Här erbjuds inte bara B&B och en lummig bakgård att hänga i, med boule och biljardgolf, utan även en hel massa annat.

  Är du sugen på en fika så är det bara att slå sig ner. Vill du ha något matigare är sortimentet både brett och vällagat - allt från stenugnsbakad pizza och Österlen-tapas till mustiga indiska grytor. Vilket du än väljer, så är det vällagat med mycket kärlek och underbara smaker.

  Som om inte det vore nog finns här även en liten liten ecuadoriansk butik samt till och från även roliga event och utflykter. Vad sägs om quiz-kvällar, vinprovningar eller guidade vandringar genom den vackra Fyledalen? Kika in på deras eventsida för att hålla dig uppdaterad.

  Tomelilla blogg Tryde 1303 1

  17. Golf i Tomelilla

  Tomelilla Golf är platsen för dig som vill uppleva allt som har med golf att göra. Förutom en 18-hålsbana i skiftande terräng vid Ullstorp strax utanför stadskärnan och en Pay and Play-bana, finns här ALLT för golfentusiasten.

  Eller vad sägs om ett eget hotell, en fin camping med ställplats för åtta fordon, förstklassig restaurang samt för den som vill leka lite annan boll - Footgolfbana.

  Som om inte det vore nog har de naturligtvis en shop med allt vad en golfare kan tänkas behöva och man kan även boka in sig på lite simulatorgolf om golfsuget blir för stort vintertid.

  I den nya byggnaden intill golfbanan, som även huserar två padelbanor, finns nämligen både golfsimulator, putt- och chipgreen samt givetvis även möjlighet att träna fulla svingar mot nät.

  Tomelilla blogg Tomelilla golf

  18. Tomelilla Kyrka

  Tomelilla kyrka byggdes som ett gravkapell år 1908. Tomelilla tillhörde då Tryde församling och man ansåg sig behöva ett gravkapell inne i Tomelilla. När Tomelilla sedan blev en egen församling 1926 byggdes kapellet delvis om och förvandlades till en välbehövlig församlingskyrka inne i byn.

  Kyrkan är inspirerad av jugendstil och någon som är lite ovanligt med den jämfört med andra kyrkor, är att det är placerad i nord- sydlig riktning, med koret i söderläge.

  Genom åren har kyrkan renoverats ett antal gånger, men den största förändringen skedde i mitten på 1970-talet, då kyrkan fick sina fantastiskt fina glasmålningar i långhuset, inspirerade av Jesu liv.

  Kyrkan är än idag flitigt använd till både gudstjänster, bröllop, dop och liknande.

  Tomelilla blogg Tomelilla kyrka

  19. Härliga tips till familjen

  Reser du med barn? Här följer några ideer om vad man kan göra i Tomelilla och dess omnejd med barn.

  20. För dig som älskar campinglivet

  Tomelilla blogg Camping

  Det finns väl inget som är lika svårslaget som att campa, om man vill uppleva total frihet under sin semester eller weekendresa. Och för dig som älskar att tälta, mysa in dig i husvagnen efter en lång dag full av utflykter eller köra runt med "huset på ryggen" i husbil, så är Ystad och dess omnejd som klippt och skuret för dig.

  Förutom att du givetvis kan välja att övernatta på alla de platser som allemansrätten ger dig möjlighet till så finns här flera campingar med plats för tält, husvagn eller stugor att hyra samt mer än en handfull ställplatser för din husbil med olika grader av service beroende på vad du är i behov av.

  CAMPINGPLATSER I NÄRHETEN AV TOMELILLA:

  Det finns flera campingar att välja mellan:

  STÄLLPLATSER I NÄRHETEN AV TOMELILLA:

  Om du reser med husbil och letar ställplats finns också några olika alternativ:

  21. En bit utanför stadskärnan

  Som ni redan blivit varse så erbjuder Tomelilla så mycket mer än "bara" Bo Ohlsson och Tosselilla. Här kommer några fler tips på vad man kan se och besöka en bit utanför själva byn.

  Search