■ Upplev Ystad

Vad kan man då se och göra i YSTAD? Denna pärla är en väldigt trevlig stad som bjuder på charmiga gränder, trevliga caféer och vackra sandstränder. Här är 20 saker du inte får missa.

20 saker du inte får missa i Ystad

Staden där du känner historiens vingslag

Besöker du Ystad för första gången och undrar vad du inte får gå miste om, göra och vilka måsten som bör upplevas? Ystad är staden som inte lämnar någon oberörd.

I Ystad kan du göra en resa i kommissarie Wallanders fotspår, förundras över alla fantastiska gränder med korsvirkeshus med anor från medeltiden eller spana in utsmyckningen på dörrar och fönster.

Eller varför inte fresta smaklökarna med berömda wienerbröd, smörrebröd eller njuta av en handgjord glass? Här har ni våra 20 tips på alla måsten att se och göra i Ystad.

Historisk bakgrund om Ystad

Ystad är en charmig liten stad med korsvirkeshus, mysiga gator och massor av historia. Stadens äldsta byggnad, S:ta Maria kyrka, byggdes på 1200-talet. Få skånska städer har bibehållit så mycket av sin äldre bebyggelse som Ystad och få har ett så rikt bestånd av korsvirkeshus.

Ystad är även en av de bäst bevarade medeltida städerna i hela landet. Genom dess rika och varierande byggnadsbestånd illustreras en kontinuerlig utveckling från medeltid till nutid. Såväl stadsplanen som den äldre bebyggelsen samt planteringarna och torgbildningarna har kulturhistoriskt värde.

Ystad sägs ha fått sitt namn tack vare ordet "Vi" som på vikingatiden betydde en offerplats, oftast näsa kusten.

Vad kan man göra i Ystad?

Vad kan man då se och göra i Ystad? Denna pärla är en väldigt trevlig stad som bjuder på charmiga gränder, trevliga caféer och vackra sandstränder. Här är 20 saker du inte får missa.

Du kan även ladda ner iOS appar om staden, Klostret i Ystad och vår egen app som inte bara tar upp Ystad utan även Österlen VIPå Österlen PRO och PROVA PÅ.

Innehållsförteckning
    Add a header to begin generating the table of contents

    1. Stadsvandring bland Ystads korsvirkeshus

    Tvärhuset Mattorget
    Tvärhuset i Ystad, är bara en av många av alla fantastiska byggnader i staden som bär på historia.

    En bra utgångspunkt när man funderar på vad man vill se och göra i Ystad är att strosa runt bland Ystads charmiga kvarter och gränder, bland korsvirkeshus och historisk bebyggelse. Inte nog med att det är en underbar promenad genom staden, det är dessutom alldeles gratis.

    Om du dessutom är historiskt intresserad finns här en uppsjö av hus och kvarter som är lite extra intressanta. Vill man veta mer om dessa är ett förslag att kika in på turistbyrån och be om en broschyr för stadsvandring. Då kan du hitta till alla de kända byggnaderna på egen hand. Här är några exempel på byggnader du inte vill missa:

    • Tvärhuset - Är beläget på Mattorgets västra sida. Korsvirkeshuset uppfördes i början av 1800-talet på byggrester från ca. 1750-talet. Omkring år 1900 drevs här en Musik ock Konsthandel av Elis Christianssen här fanns också Hilma Bäckströms Hatt- och Mössaffär.
    • Birgittahuset - med trappgavlar och utsmyckningar uppfört runt år 1500. Anpassat efter den äldre sträckningen av gatan vid Vassaån. Det var här Karl XII bodde när han besökte Ystad runt år 1700.
    • Brahehuset – med utsmyckningar och originalmålningar från cirka år 1500.
    • Kemnerska gården - korsvirkeshus vars äldsta delar är från början av 1500-talet. Kallas Karl XII-huset då man trodde att kungen bodde här vid sina besök i staden, vilket inte stämde men minnestavlan fick sitta kvar.
    • Änglahuset - är byggt i mitten av 1500-talet och ett av Ystads rikast utsmyckade korsvirkeshus. Namnet kommer från de änglaliknande träfigurerna under takfoten.
    • Pilgrändshuset – Nordens äldsta korsvirkeshus byggt 1480, har ingått i en större handelsgård och är ett fint exempel på den tidens påkostade stadshus i korsvirke med överkragning, utsmyckningar, svalgång och knektar.

    2. I Wallanders Fotspår

    Om du inte var ett Kurt Wallander fan innan du besökte Ystad är det nästan en garanti att du kommer att vara ett efter din vistelse. Sammanlagt 44 filmer har spelats in i Ystad och Österlenregionen, och böckerna har översatts till lika många språk.

    Ystads Kommun och YVC har verkligen gjort ett fantastiskt arbete där du enkelt kan se och bege dig till alla ställen som Wallander besökt i filmerna. Här är kartan, där du kan följa varenda fotsteg. Om du vill få lite bakgrundshistoria kan du få det här.

    • Mariagatan 10 - är Ystadspolisen Kurt Wallanders bostadsadress i böckerna.
    • Västra Vallgatan - I filmerna med Rolf Lassgård i huvudrollen valde man att förlägga Mariagatan till denna gata. Här bor Wallander i ett av korsvirkeshusen.
    • Fridolfs konditori – Wallanders favoritcafé, på Lingsgatan 3

    Ett besök på Wallanders favoritcafé Fridolfs Konditori är nästan ett måste. Och ni som verkligen vill få känsla för Wallander-filmerna bör absolut ta en guidad tur med Ystads Frivillige Bergnings-Corps. Ni guidas då i en öppen veteranbrandbil till olika platser i Ystad som förekommer i böcker och filmer om Ystadspolisen.

    Sist men absolut inte minst är det dags att bege dig till YVC - Ystads Visitor Center. Här öppnas dörren till Kurt Wallanders hem och du kan sätta dig bekvämt i en av fåtöljerna i vardagsrummet. Till scenografierna Wallander hör också en stor mängd kostymer, manus och storyboards som tillsammans med bild och ljud skapar en interaktiv bakom-kulisserna-upplevelse för dig som besökare.

    ​Är du ett lika stort Wallander fan som vi är nu?

    Ystad blogg Fridolfs Konditori
    Kurt Wallander besökte Fridolfs Konditori många gånger i de elva böckerna i Wallander-serien.

    3. Veteranbrandbil genom Ystad

    Ystads Frivillige Bergnings-Corps gör verkligen guidade turer till ett nöje. Här får gammal som ung sitt lystmäte tillgodosett. De tar dig med på en oförglömlig rundtur i en röd, öppen veteranbrandbil ifrån 1939. Du kan välja mellan en stadsrundtur och en Wallandertur.

    Brandbilen utgår ifrån Stortorget och du kan åka med den under sommarmånaderna. De har även ett museum på Bäckahästgränd som är väl värt att besöka och det är fritt inträde. 

    Ystad blogg Veteranbrandbil
    Vem vill inte åka en guidad tur i denna fantastiska veteranbrandbil genom Ystad?

    4. Besök Sankta Maria Kyrka och klostret

    Sankta Maria Kyrkan
    Här tornar sig Sankta Maria kyrka upp i bakgrunden bakom några av Ystads korsvirkeshus.

    Belägen alldeles invid Stortorget mitt i centrala Ystad tornar Sankta Maria kyrka upp sig som en ståtlig mittpunkt i staden.  Kyrkan, byggd på 1200-talet, är Ystads äldsta och kan stoltsera med att vara en av Skånes äldsta tegelkyrkor.

    Att kyrkan fick sitt namn efter just Sankta Maria är inte särskilt konstigt alls, då hon sågs som beskyddarinna av handelsmännen. Detta var mycket passande eftersom Ystad på den tiden var en av de viktigaste handelsstäderna i regionen.

    En kort promenad från Mariakyrkan hittar vi en annan historiskt intressant byggnad, även den med sitt ursprung i 1200-talet - nämligen klostret i Ystad. Grundat som ett franciskanerkloster år 1267 användes det av gråbrödramunkar fram till 1500-talet då Kung Frederik av Danmark drev ut dem med våld och gav byggnaderna till staden.

    Nuförtiden används byggnaderna till att inhysa Ystads stadshistoriska museum och efter omfattande renoveringar under 2021-22 kan du nu återigen ta del av Ystads och Ystadtraktens kulturarv och historia, samt njuta av de vackra omgivande trädgårdarna. Vill du ta en titt in i kyrkan i virtuell form kan du göra det här.

    Vill man veta mer kan man med fördel boka in sig på en av klostrets guidade visningar som ingår i entrépriset och som finns tillgängliga under sommaren. Övriga tider håller Ystads Fornminneshistoriska Förening intressanta föreläsningar i klostrets lokaler.

    5. Upptäck Per Helsas gård

    Per Helsas gård anses vara den mest omfattande och bäst bevarade korsvirkesbebyggelsen inte bara i Ystad utan i hela Sverige. Denna handelsgård består av ett helt kvarter från 1600- och 1800-talen och är verkligen väl värd ett besök.

    Att kvarteret har en sådan lustig och oregelbunden form beror på att den från början byggdes för att passa den gamla stadsvallen som förr i tiden avgränsade Ystads stadskärna. Sitt namn har gården fått efter Per Hanson som under 1900-talets första hälft drev en läskedrycksfabrik på platsen kallad "Helsan".

    Nu för tiden inrymmer gården både butiker, ateljéer, ett skomakeri samt även Grändens Mat - som sommartid har sin uteservering belägen på innergården - om man vill insupa miljöerna en lite längre stund tillsammans med något gott att äta.

    Per Helsas gård
    Per Helsas Gård är en av Nordens bäst bevarade korsvirkeskvarter, de äldsta delarna är från 1600-talet och byggnaden är klassad som byggnadsminne.

    6. Smaka på Danmark

    Blir du lite sugen på Danmark men inte vill göra dig besväret och lägga din tid på att ta färjan över till Bornholm eller tåget till Köpenhamn? Misströsta inte. För mitt på det mysiga promenadstråket på Stora Östergatan hittar du den mysiga lilla restaurangen Smaken av Danmark. Ett ställe som lika gärna hade kunnat vara belägen på en liten tvärgata i självaste Köpenhamn.

    Här kan du inte bara njuta av autentiska smörrebröd tillsammans med danskt öl och "en lille en" om så önskas, utan här hittar du även andra danska delikatesser som fläskesteg och mycket annat smått och gott i en gemytlig och hemtrevlig miljö. Man får verkligen känslan av att vara i Danmark när man kliver innanför dörren här. Danskt hygge när det är som bäst.

    Smörrebröd smaken av danmark i ystad
    Underbart smörrebrödställe som likväl skulle kunna ligga på en tvärgata i Köpenhamn.

    7. Det myllrande livet på Stora Östergatan

    Det stora dragplåstret i Ystad för såväl lokalbefolkning som turister måste ändå vara myllret längs Stora Östergatan. Gågatan - som sträcker sig ända ifrån Norreportstorget i öster och sedan hela vägen västerut upp till Stortorget - kantas inte bara av pittoresk kullersten och historiska byggnader, utan fungerar även som det stora handelsstråket i staden.

    Gatan kantas av så väl en handfull restauranger och kaféer, en uppsjö av olika små pittoreska butiker, apotek, optiker och en massa annat att upptäcka och uppleva. Bara att sätta sig ner med en glass eller en kopp kaffe och titta på folkmyllret under högsäsongen under sommaren är en upplevelse i sig.

    Ystad blogg Stora Ostergatan

    8. Sol, bad och Saltan

    Ystad blogg hav och bad

    Längs med kusten utanför Ystad och dess omnejd finns många och långa sandstränder med härligt finkornig sand. Kuststräckan precis söder om Ystads stadskärna fungerar som hamn, men både väster och framförallt öster om stadskärnan hittar du fina stränder när du vill ha en liten paus från stadslivet.

    Väster om stadskärnan, från reningsverket och väster ut fram till Lilleskog, finns en lite smalare och tidvis stenig strand där det är tillåtet att ta med hunden för ett bad även sommartid. 

    Men det stora dragplåstret hittar du ändå en liten promenad öster om staden, med sin härligt inbjudande sandstrand, flertalen badbryggor och det ståtliga spahotellet Saltsjöbaden - i folkmun kallat Saltan. Här kan du både bo, äta och må gott på hotellet men samtidigt kombinera det med havsbad och salta vindar. Kan det bli mer perfekt. 

    Från dess början strax innan Saltan kan du promenera längs stranden hela vägen bort till Kåseberga utan att ha annat än sand under fötterna. Lite häftigt ändå.

    » LÄS MER: Smaka på Österlen

    9. Sandskogen och dess badhytter

    Tar du en promenad längs den underbara stranden öster om Ystad och bort förbi Sandskogen, så missa inte att kolla in de charmiga badhytterna. Hytterna är privatägda, och här kan ägarna förvara sina strandstolar och annat de behöver för en dag vid stranden.

    Förutom badhytter så huserar naturreservatet Sandskogen en mängd privatägda stugor och små hus, perfekta för sommarsemestern. För de som vill stanna lite längre än bara över dagen och inte har tillgång till vare sig badhytt eller fritidshus kan vi varmt rekommendera Ystad camping, mysigt inbäddad bland tallskog och sanddyner. Här finns det både stugor och tält- och husvagnsplatser att hyra så väl för en hel säsong som för enstaka dygn, samt glasskiosk, minigolf och restaurang öppna under högsäsong.

    Ystad blogg Badhytter

    10. Tornväktaren skyddar staden

    Varje natt året runt ljuder den - en utdragen, dov signal över hela Ystad. En tonstöt varje kvart i varje väderstreck. Det är ingen mindre än Tornväktaren högst uppe i Mariakyrkans torn som förkunnar att allt är lugnt i staden enligt en flera hundra år gammal tradition.

    Riktigt hur länge Tornväktaren (i folkmun även kallad lurblåsaren) i Ystad funnits vet man inte. Men den har åtminstone förekommit sedan 1700-talet då kyrkans torn fick utseendet den har kvar än idag. Tornväktarens funktion var förr att varna stadens invånare för eventuella angrepp till sjöss eller om det började brinna någonstans.

    Nu för tiden är Tornväktaren fortfarande stadens symbol och vakar över staden varje kväll mellan klockan 21.15 och fram till klockan 01.00. Men istället för att blåsa sin varningssignal om något skulle hända, så ringer han naturligtvis räddningstjänst eller polis.

    Många är de besökare som hört talas om Tornväktaren men som tvivlat på att det faktiskt är en livs levande person som fortfarande upprätthåller funktionen. Inte förrän de stått direkt nedanför kyrkan och tittat upp mot de små fönster som finns under urtavlorna på tornet sticka ut sin kopparlur har de blivit övertygade.

    Det finns även ett hotell vid namn Tornväktaren i Ystad. Kanske något att spana in det med?

    11. Ystads Konstmuseum och Turistbyrån

    Alldeles invid St. Knuts torg och nästan synlig från Ystads station hittar du byggnaden som inhyser både Ystads konstmuseum och stadens turistbyrå, även kallat Ystad Visitor Center.

    På Ystad Visitor Center pratar de förutom svenska även engelska, tyska och polska. Här säljs det bland annat kartor, souvenirer och böcker. Här kan du också boka evenemang och få tips på utflyktsmål i området.

    Konstmuseet grundades 1936 och har en inriktning mot konst med relation till Skåne och i viss mån Danmark. Den sträcker sig från slutet av 1800-talet till idag. Det är beläget på tre våningar och bjuder på en stor variation av utställningar i ständig förändring, så det är alltid värt ett besök. På plan 1 finns även ett café och en museishop.

    12. Ystads Teater - en central roll

    Ystads Teater är och har i alla tider varit en viktig mötesplats för kulturlivet i Ystad. Redan på 1600-talet finns anteckningar om att folk betalade två daler för att se inhyrda dansare. Sedan dess har naturligtvis mycket hänt och teatern i sin nuvarande form invigdes först 1894. Lagom till 100-årsjubileet av teaterns öppnande utfördes stora både interna och externa restaureringar vilket ledde till den teaterbyggnad vi ser idag.

    Med ett gediget program och ett aktivt engagemang står Ystads Teater för i genomsnitt 170 arrangemang per år med sammanlagt närmare 40 000 besökare, siffror som gör så att man verkligen förstår varför teatern utgör en så viktig länk i förmedlandet av kultur till invånarna i Ystads Kommun som den gör.

    Ystad blogg Ystad teater

    13. Det kreativa Ystad

    Med tanke på Ystads gedigna kulturella och högst levande historia är det inte konstigt att även konsthantverk har gjort stora avtryck i staden. För dig som är intresserad av konsthantverk kan vi till exempel rekommendera ett besök hon antingen Konsthantverkarna i Ystad eller LerAn´s.

    Letar du efter det unika och originella? Styr då stegen till LerAn´sStora Östergatan 18. I konsthantverksbutiken inhyst i den vackra Roggesgården hittar du bruks- och prydnadsföremål tillverkade i naturliga råmaterial av såväl keramiker Anja Nyberg som andra lokala hantverkare och konstnärer. Här erbjuds även kurser sommartid för de som är sugna på att utforska sin konstnärliga ådra.

    En annan guldgruva för hantverksintresserade är Konsthantverkarna i Ystad som du hittar i Jens Jacobsens Hus, bara ett stenkast från gågatan, på väg mot Klostret. Hela huset, som är i tre våningar, är fyllt av skapande och olika kreativa verksamheter. På bottenvåningen och andra våningen har konsthantverkarna utställning och försäljning av sina alster. På samma plan hittar ni även galleriet, där det visas konsthantverk från inbjudna konstnärer/konsthantverkare. Under året brukar det bli ett tiotal olika utställningar.

    På våning två är det ateljéer och allra högst upp på tredje våningen säljs utvalda produkter från lokala företag. Utbudet varierar under året så det är alltid lika spännande att ta en titt uppe på loftet och se vad som finns.

    Ystad blogg krukmakaren

    14. Upplev Galeasen T/S Helene

    Galeasen T/S Helene är ett svenskt segelfartyg, som byggdes 1916 av skeppsbyggnadsmästaren Johan Henrik Gruvstedt på Ystads skeppsvarv i Ystad.

    Helene byggdes 1916 för ett partrederi, riggad som skonare och såldes året därefter till Svenska Cementfabriken AB i Malmö. Helene gick sedan i fraktfart fram till mitten av 60-talet då hon lades upp för försäljning. Genom åren har hon används både som skolfartyg, teaterskepp och fritidsfartyg och haft en handfull olika hemmahamnar, för att slutligen år 2000 köpas av Ystads Segelfartygsförening. Därmed har Helene äntligen återvänt till sin ursprungshamn Ystad.

    Helene är idag k-märkt och registrerad som skol- och passagerarfartyg för 50 personer, varav 5 besättningsmän, och används idag för framförallt nöjesseglingar för nyfikna båtentusiaster. Håll koll på deras schema sommartid och boka in dig på en av deras seglingar. Idag erbjuds:

    Dagsresan Ystad – Malmö (Dockan)
    Piratseglingar: Segling för barn i första hand, aktiviteten sponsras av Kulturrådet.

    Ystad blogg Galeasen TS Helene 2

    15. Hemmagjord glass i stora lass

    Hela den sydostskånska kusten känns som ett enda stort paradis när det kommer till hantverksmässigt gjord glass. Tänk bara på Ottoglass i Åhus, Frusen Glädje i Örum samt Österlenglass med sina glassvagnar utplacerade i både Kåseberga, Skillinge, Simrishamn och Kivik. Och för att inte tala om Olaols Gelato. Ett himmelrike för den som älskar hemmagjord glass lika mycket som vi.

    Ystad är såklart inte sämre och kan med stolthet presentera sin alldeles egna glassfabrik med det självförklarande och träffsäkra namnet Glassmakeriet, ett stenkast från Stortorget. Där tillverkar de dagligen glass med stor omsorg och mycket kärlek. De intensiva smakerna kommer till av naturliga råvaror som färska bär och frukter, nymalda rostade nötter och hemmakokade såser.

    Oftast finns där 24 olika smaker i glassdisken, smaker som skiftar efter säsong och humör. En sak är dock säker - här finns något för alla smaker.

    » LÄS MER: Smaka på Österlen

    16. De berömda wienerbröden

    Vad vore väl en stad som ligger så nära Danmark som Ystad faktiskt gör, utan berömda wienerbröd?! Nej, det hade ju inte gått för sig. Kanske kan du inte få de där klassiskt danska varianterna med choklad på, men misströsta icke.

    För i hela Skåne, Sverige och kanske till och med världen enligt vissa, är wienerbröden från Fritidsbaren i Ystad vida kända. Kanske något otippat att du hittar dem på en restaurang tillika glasskiosk nere vid stranden, men många är det som kan intyga att dessa wienerbröd är de godaste de någonsin ätit.

    Receptet till dessa bakverk kom till redan för ungefär 100 år sedan från dåvarande ägarna och så för 48 år sedan tog Carrie och Ingvar Persson över Fritidsbaren och fick då wienerbrödsreceptet på köpet - ett recept som fortfarande är lika hemligt som då det kom till.

    Ystad blogg Fritidsbaren 2

    16. Upplev Ystad på Charlotte Berlins tid

    Vem är egentligen Charlotte Berlin, frågar sig säkert många?

    Charlotte Berlin var en driftig kvinna som föddes i Ystad 1841 och levde här ända fram till sin död år 1916. Hon arbetade som pianolärarinna och var bra på att investera sina pengar i aktier, vilket ledde till att hon så småningom blev såpass förmögen att hon kunde köpa det hus på Dammgatan som idag inhyser Charlotte Berlins museum.

    Charlotte Berlin var både intresserad av inredning och det som hände i samtiden. Hon skaffade ofta de senaste nymodigheterna som bland annat telefon och linoleummattor och samlade på allt möjligt, framförallt klockor.

    Charlotte Berlin ville att det skulle skapas ett museum över hennes samlingar. Efter hennes död uppfylldes hennes önskningar och museet öppnade 1918. Än idag kan du besöka hennes före detta hem för att uppleva en tidsresa tillbaka till hennes tid, då allt finns bevarat som det var då.

    Charlotte Berlins museum i Ystad

    17. Härliga tips till familjen

    Reser du med barn? Här följer några ideer om vad man kan göra i Ystad och omnejd med barn.

    18. Nyfiken på Bornholm?

    Från färjeterminalen i Ystad går flera olika färjor söderut. Förutom att du kan åka till Swinoujscie i Polen med Polferries eller Unity Line kan du sedan 2021 även resa till Sassnitz på tyska Rügen på mindre än 2,5 timme. Om du istället vill uppleva danska Bornholm kan du resa dit med Bornholmslinjen.

    Du kan välja att åka med katamaranen (eller färjan Poul Anker vid dåligt väder) till Bornholm som gångtrafikant, ta med dig cykeln eller varför inte åka hela familjen och ta bilen med er så ni kan utforska hela ön på ett smidigt sätt. Rönne i all ära, men Bornholm har ju så mycket mer att erbjuda än bara dess huvudort.

    Bornholm har, förutom sin vackra natur och sina små pittoreska byar, en ganska brokig historia. Länge tillhörde ön Sverige, men övergick i Danmarks ägo genom Freden i Köpenhamn år 1660. Under andra världskriget var ön sedan ockuperad av Tyskland. Tyskarna planerade att bygga två landfasta kanoner på ön av samma typ som används på större pansarkryssare. Dessa kanoner skulle helt blockera farvattnen både söder och norr om ön. Kanonerna blev aldrig färdiga, men de enorma betongfundamenten finns kvar i skogen utanför Dueodde.

    Vid krigets slut 1945 återgick så småningom Bornholm till danskt ägo, även om det dröjde till 1946 innan de var helt befriade, och har varit danskt sedan dess.

    BOOK BORNHOLM - Här kan du boka resa till Bornholm och även boende om du så skulle vilja.

    BORNHOLMSLINJEN - Här kan du boka transport till Bornholm

    Ystad blogg Bornholm

    19. För dig som älskar campinglivet

    Det finns väl inget som är lika svårslaget som att campa, om man vill uppleva total frihet under sin semester eller weekendresa. Och för dig som älskar att tälta, mysa in dig i husvagnen efter en lång dag full av utflykter eller köra runt med "huset på ryggen" i husbil, så är Ystad och dess omnejd som klippt och skuret för dig.

    Förutom att du givetvis kan välja att övernatta på alla de platser som allemansrätten ger dig möjlighet till så finns här flera campingar med plats för tält, husvagn eller stugor att hyra samt mer än en handfull ställplatser för din husbil med olika grader av service beroende på vad du är i behov av.

    CAMPINGPLATSER I NÄRHETEN AV YSTAD:

    Det finns flera campingar att välja mellan:

     

    STÄLLPLATSER I NÄRHETEN AV YSTAD:

    Om du reser med husbil och letar ställplats finns också några olika alternativ:

    • Ystad marinaställplats Vill du ha citypuls och tillgång till det mesta? Ställplatsen ligger vid Småbåtshamnen med bara en kort promenad till teater, shopping och restauranger. Öppet från den 1 juni till den 15 september.
    • Kåseberga ställplats Naturskön ställplats på gräs nära idrottsplatsen i Kåseberga och med gångavstånd till de mytomspunna Ales stenar. Öppen april-oktober. 50 ställplatser dock bara 5 med elektricitet.
    • Löderup strandbad ställplats Värt ett besök årets alla dagar. 100 kr/dygn Ställplats, 50 kr/dygn El

     

    20. En bit utanför stadskärnan

    DU FÅR INTE MISSA DESSA:

    Search